Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Φυσιολατρική πηγή ονομάζεται οτιδήποτε δεν έχει επέμβει το ανθρώπινο χέρι .Το σύμπλεγμα των Αρχέλων νήσων αποτελείται από μια μικρή ομάδα νησίδων ιδιαίτερου φυσικού  κάλους, ενταγμένες στο ομώνυμο Θαλάσσιο Πάρκο, όπου βρίσκουν προστασία και καταφύγιο σπάνια και απειλούμενα θαλάσσια είδη. Οι κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων περιορίζονται στην ήπια αλιεία και γεωργία και τον τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Διαθέτει ιδιαίτερα πλούσιο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον, καθώς παρά τη μικρή του έκταση παρουσιάζει σπάνια γεωμορφολογία με έντονες αντιθέσεις και πολλές περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας. Δεκάδες δαντελωτές ακτές, μικρό ορεινό όγκο με σπήλαια και φαράγγια, βιότοπους εξαιρετικής ομορφιάς και μοναδικά οικοσυστήματα, τα οποία σε συνδυασμό με το ήπιο Μεσογειακό κλίμα, το καθιστούν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του Οικολογικού Εναλλακτικού Τουρισμού. Επισκεπτόμενος διάφορες περιοχές των Αρχέλων νήσων, ο φυσιολάτρης περιηγητής, έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να απολαύσει τα υπέροχα παράκτια οικοσυστήματα και να συμμετάσχει στις εκάστοτε δραστηριότητες για την προστασία των απειλούμενων θαλάσσιων ειδών, με προτεραιότητα την Μεσογειακή φώκια μονάχους-μονάχους και την θαλάσσια χελώνα καρέτα – καρέτα. Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών οφείλουν να τηρούν προσεκτικά τις απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση, την αποφυγή κάθε ενόχλησης των φυσικών βιοτόπων και διατάραξης της ισορροπίας των οικοσυστημάτων.

Αειφορία, βιοποικιλότητα, υπεραλίευση, παράνομη αλίευση, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη είναι τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης που απασχολούν τελευταία όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και  κοινωνικούς φορείς των Αρχέλων νήσων, καθώς η πολυεθνική εταιρία HOLYDAY COMPANY σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα με μελλοντικές επιπτώσεις, για πολλούς  φορείς, μη αναστρέψιμες.

Καλείστε να αναπτύξετε μια εργασία σε ομάδες, για κάθε τομέα επιπτώσεων με στόχο την πολύπλευρη και έγκυρη ενημέρωση και από την θέση του ειδικού να πείσετε για την ανάπτυξη ή μή της συγκεκριμένης επιχειρηματικής  δραστηριότητας.

Η εργασία αυτή θα χωριστεί σε τέσσερις ενότητες:

Στην πρώτη ενότητα θα περιγράφονται οι πολιτιστικές και οι ηθικές αξίες που έχουν εδραιωθεί στην συλλογική συνείδηση των κατοίκων της περιοχής. Η εξάρτηση και αλληλένδετη πορεία με το φυσικό περιβάλλον, όπως προκύπτει και τεκμηριώνεται από τις πλούσιες σχετικές Μυθολογικές και λογοτεχνικές αναφορές.

Στη δεύτερη ενότητα, που αφορά την ζωή στην ακτή, με αντικείμενα τη παράκτια χλωρίδα και πανίδα, τη ρύπανση και τις δραστηριότητες στην ακτή, θα αναφερθούν οι οικονομικές δραστηριότητες, τα παράκτια οικοσυστήματα και παραλίες, πως αυτά επηρεάζονται και ποιες πιστεύεται ότι θα είναι οι συνέπειες από την συγκεκριμένη επειχηριματική δράση και την εντατικοποίηση της τουριστικής δραστηριότητας. Μήπως, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές δράσεις που πηγάζουν μέσα από την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και τον σεβασμό στην βιοποικιλότητα των παράκτιων οικοσυστημάτων. Ποιες θα μπορούσαν να ήταν οι μη αναστρέψιμες συνέπειες που οι περισσότεροι φοβούνται στο υποτιθέμενο σενάριο.   

Στην Τρίτη ενότητα, δηλαδή όσον αφορά τη ζωή στη θάλασσα με αντικείμενα τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, τη ρύπανση, την αλιεία και άλλες δραστηριότητες θα περιγράψετε τα  Απειλούμενα θαλάσσια είδη της περιοχής με εκτενέστερη αναφορά στην  θαλάσσια χελώνα καρέτα - καρέτα και την φώκια monachousmonachous. Πώς επιβαρύνονται οι επιπτώσεις από τους παράγοντες που επηρεάζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και απειλούμενα είδη (φυσικά φαινόμενα, οικονομικές και τουριστικές δραστηριότητες κ.λ.π.).

Τέλος στην ενότητα Θαλάσσιο Πάρκο με αντικείμενα την αναγκαιότητα δημιουργίας του, ενημέρωσης και ολοκληρωμένης αειφορικής διαχείρισης  του Θαλάσσιου Χώρου και ιδιαίτερα του Παράκτιου Περιβάλλοντος, θα αναφέρετε δράσεις και προτάσεις για το  πώς μπορούμε να συμβάλλουμε εμείς στην προστασία των απειλούμενων θαλάσσιων ειδών. Επίσης είναι σκόπιμο να αναφερθούμε στις αντίστοιχες δράσεις οργανισμών και συλλόγων προστασίας απειλούμενων θαλάσσιων ειδών. (Αρχέλων, mom, wwf κ.λ.π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια :